Civic FB7 HONDA CİVİC FB7 (2012-2016) KRONİK SORUNLAR VE ÇÖZÜM TAVSİYELERİ

M

m2hamid

#1

  • FB7 kasa kodlu Civic'in potansiyel sorunları ve çözümleri aracın yaşına bağlı olarak neredeyse standartize olmaya başlamıştır.
  • Şahsi gözlemlerimle de uzun süredir forumda sürekli aynı sorunlar için yeni yeni konular açıldığını gözlemlemekteyim.
  • Amacım; bu forumda vakit geçiren FB7 sahibi kullanıcıların, olası arızalar karşısında bir fikir yürütmelerine imkan sağlayabilecek bir rehber oluşturmaktır.
  • Şahsi kanaatim olarak, FB7 kasa Civicler kronik sorun açısından FD6ya göre birçok iyileştirmeye sahiptir, bu sayede FD6 kasalarda gözlenen birçok sorun FB7de şu aşamada gözlenmemiştir veya çok daha geç zaman zarfında ortaya çıkacaktır. Ancak FB7ye özgü birkaç sorun da mevcuttur.
  • Bu konu başlığı sürekli yeni bilgiler ışığında güncellenecektir.
  • Forumdaki her arkadaştan ricam, hatalı ya da yanlış olduğum kısımlar için benimle "Özel Mesaj"dan iletişime geçerek, bilgiyi en güncel ve doğru haline getirmeme yardımcı olmasıdır. Sonuçta bu rehberi ben de yaşadığım-okuduğum-duyduğum tecrübelere dayanarak oluşturuyorum, sizlerin de katkısı ile daha da iyileştirerek, hepimizin yararlanabileceği bir kaynak olmasını umuyorum.
  • Bilgilendirme açısından konu içerisinde paylaştığım videolar tamamen fikir vermesi ve faydalı oldukları düşüncesiyle verilmiştir, videoyu çekenlerle herhangi bir ilişkim yoktur.
  • Konu rehber amaçlı olduğu için soru-cevaplara kapalı tutulacaktır.

* ECO MODELLERDE LPG'Lİ KULLANIMDA 1500 DEVİR CİVARINDA ANLIK TEKLEME/SİLKELEME
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- SORUN :
Bu durum LPGli kullanımda gaz pedalına hafif basılarak 1500 devir civarında yapılan sürüşlerde anlık olarak tekleme/silkeleme şeklinde hissediliyor. Özellikle otomatik viteste aracın 50 km hız civarında aracın 4.vites 1500 devirde seyretmeye çalışması, şehir içi rutin kullanımda bu tekleme/silkelemenin sıklıkla hissedilmesine neden oluyor. Olayın tüketiciler açısından daha kötü yanı ise maalesef Honda Türkiye bu konuyu sorun olarak görmemektedir ve bu hususta herhangi bir çözüm üretmemiştir. Açıkçası Civic FB7 gibi gayet pürüzsüz sürüş hissine sahip araçta bu tip bir anlık tekleme/silkeleme hissi bence kullanım hissiyatını ciddi zedeliyor.

- MUHTEMEL NEDEN : Bu durumun nedeni olarak LPG için fabrikasyon belirlenen manifolt girişlerinin benzin enjektör girişlerine idealden uzak bir noktadan bırakılması ve LPG hortum uzunluklarının fazla olmasına bağlı oluşan yakıt gecikmesinin i-VTEC sisteminin ilk aktivasyon anı olan 1500 devirde eğer gaz pedalına az miktarda basıldığı durumda (yakıt gönderimi düşük seviyede) tolere edilebilir seviyeyi aşması olduğu düşünülüyor. Normalde BRCnin enjektörleri hortum uzunluklarını tolere edebilir yapıdadır ancak manifolda gaz girişi yapılan noktanın da ideal olmaması bu gecikmeyi silkeme/tekleme olarak hissedilir hale getirmektedir.

- ÇÖZÜM TAVSİYESİ : Sonradan LPG montajı yapılan Civic FB7lerde manifoldda benzin enjektörlerine yakın giriş ve hortum uzunluğu doğru ayarlanmış yani LPG montajı ideal yapılmış ise bu durum gözlenmiyor, buna istinaden eğer bu durum sizi çok rahatsız ediyorsa pipolu sisteme geçiş ve hortum uzunluklarının düzenlenmesi ile çözüm bulunabiliyor, bu hususta çözüm bulan üyemizin mesajını okumanızı tavsiye ediyorum,

Gaz pedalına hafif değil de orta ve üstü seviyede basıldığında da bu durum hissedilir olmamaktadır, zaten gaz pedalına orta ve üstü kuvvetle basılarak yapılan kullanımlarda devir bandında genelde 1500 devrin üzerinde seyretmektedir. Araçta değişiklik yaptırmak istemeyen kullanıcılar rutin kullanımda aracı hafif gaza basarak değil de orta karar gaza basarak araç istediğim hıza çıktıktan sonra ayak gazdan çekilerek kullanırsa silkeleme/teklemelerle pek karşılaşmayacaktır. Yani gaza az basarak sabit bir hızda değil, istenilen hızın biraz üstüne çıktıktan sonra ayak gazdan çekerek aracın süzülmesi sağlanarak sürüş yapılırsa, silkeleme/teklemeler oluşmayacaktır. Aracın aerodinamik yapısı da hızın korunmasına katkı sağlayacak yapıda olduğu için bu kullanım stiline alışırsanız araçta herhangi bir değişiklik yapmadan uzun yıllar kullanabilirsiniz (Kendim böyle kullanıyorum :) )

- SORUNUN FORUMDA DAHA ÖNCE TARTIŞILDIĞI KONU


* SUBAP AYARININ BOZULMASI & GAZ KELEBEĞİNİN KİRLENMESİ
------------------------------------------------------------------------------


R16B serisi Civic motorları güncel teknolojide rutin kullanılan otomatik subap ayarlama özelliğine sahip değildir, aslında benzinli kullanımda bu ayar 100 bin km.ye kadar dayanırken, LPG'li araçlarda ortalama 40-60 bin km. civarında yeniden ayar gerekmektedir. Sürekli yüksek devirlerde araç kullanımında bu aralık düşebilir. FB7lerde ECO versiyonların LPG'li kullanımlarda da subap ayarı ihtiyacı FD6 kasa ve ECO olmayan FB7lere göre daha daha geç bozulmaktadır yani FB7 ECO versiyonlar subap ayarı bozulmasına daha dirençlidir denilebilir.
Her halükarda subap ayarı R16B kodlu motorun sağlıklı çalışması için olmazsa olmaz hususlardan biridir.

- SORUN : Özellikle soğuk motorda ilk çalıştırma sonrası rölanti dalgalanması, genel olarak yakıt tüketimi artışı, çekiş düşüklüğü (gaz kesildiğinde sanki el freni çekili kalıyor, aracı bir şey tutuyor hissiyatı), frenlemede motorun stop etmesi

- MUHTEMEL NEDEN : Subap ayarının bozulması-yapılamaması-yanlış ayar yapılması ya da gaz kelebeğinin kirliliği, ikisi birlikte de görülebilir.

- ÇÖZÜM TAVSİYESİ : En başta aracınız LPG'li ise LPG ayarınızın doğru olduğuna emin olun. LPG ayarında ya da sisteminde sorun olmadığına emin olduktan sonra subap ayarınızı yaptırın. Subap ayarının emme: 0.20 ve egzoz: 0.25 sente ayarında ve iyi bir işçilikle yapılması büyük ihtimalle sorunu çözecektir, lütfen bu emme-egzoz rakamlarını ayar yapan ustaya teyit ettirin. Subap ayarı uygulamada zor bir işlem değildir ancak işçilik ve özen gerektirdiği için yaptırılan kişinin tecrübesi önemlidir. Çoğunlukla subap ayarıyla düzelecek bir sorunun, doğru yapılmayan subap ayarı sonrasında farklı yerlerde çözüm aranarak nasıl çözümsüz hale geldiğine dair birçok şikayet konusu okudum (bizzat kendim de yaşadım), bu nedenle subap ayarının ehil olduğundan emin olunmayan kişiye yaptırılmaması tavsiye olunur.
Subap ayarının nasıl yapıldığına göre oldukça faydalı bulduğum konuyu incelemenizi öneririm.


Tanımayanlar da tanımış olsun;videodaki kişi Bostancı oto sanayi Koçarslan Honda/Ferhat Usta. Yolu düşen gidip tanışsın arabasına bindirip bir tur attırsın,gerekeni söyler zaten


iPhone cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.
 
Önizleme

Sayfanın önizlemesini görüntülüyorsunuz. CivicTR Forum 'da tüm içerikleri görüntülemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın. Konuyu Görüntüle