Konuya cevap cer

Başka bir konuda yazmıştım aslında, Falken AS210 euro allseasons takılı aracımda şu an. Test amaçlı bu lastiği taktım. Takıldıktan bu yana yaklaşık 1 ay oldu 4000km kadar yol yaptım. Dediğim gibi test halindeyim ve kış durumunu görmeyi bekliyorum.

Ama anlatmak istediğim her yıl lastik değiştirmek değil.

Lastik 200 lira 3. yılda sertleşiyor, diğer lastik 250 lira 5. yılda sertleşiyor. Kimi de daha uygun fiyatlı 1 yılda sertleşiyor. Demem o ki, 1 yıl bir lastik kullanılıp yorum yapmak yanlış. Aynı lastiği 5 yıldır kullanıyordur bir araçta ona yorum yaparım.

Ben neden öneride bulunmuyorum, çünkü ben sürekli 4mevsim lastik kullanan biriyim 2009 yılından bu yana. Goodyear vector 4seasons ya da michelin crossclimate ile ilgili yorum yaparım sayfalarca. Ama yazlık lastik dedin mi yeterince tecrübemi aktaramam. Yorum yaparım, tavsiyede veririm ama kısa dönem verisi üzerinden.

Hangimiz her yıl lastik değiştirmeyi ister? Ben bunu sorguluyorun önceki mesajlarımda. Otomobilde yıllık ortalama 10000km hesabı yapılırsa 4-5 yıl dayanır bir lastik. Tabi yaz kış ayrımı yapmıyorum. Peki 4 yıl sonunda o lastikle 1 yıl sonundaki lastik aynı performansı verir mi? İşte fiyatı uzun dönem kullanım belirler.

2. aracım Bora günlük 4km yol yapar. Üzerinde de 2013 yılından kalma petlas snow master takılı şu an. Çok kullanılmadığından dolayı yazlık lastik almadım ona.

6 yaşında bir petlas ile 6 yaşında michelin alpin'i kıyaslayayım ben size. Alpin hala ortalama kış lastiği kadar iyi. Snowmaster ise sadece dönüyor, yaz lastiğinden çokta bir farkı yok kış döneminde.

Yine bir örnek vector 4seasons gen2 tanesi 450lira, crossclimate 400 lira, euro allseasons 300 lira. Vector 4seasons ve crossclimate 4. yıla kadar neredeyse özelliklerini kaybetmiyorlar ama 5 yıldan sonra kullankmlarını tavsiye etmiyorum. Falken euro allseasons ile henüz 1. ayımdayım. 4000km yol yaptım. Bu yolun büyük kısmı günfüz 40 derece sıcaklıkta ve en az 3 saatlik uzun yol kullanımlarında. Normal bir kullanıcı standart kullanımda memnun kalır ama henüz kış nasıl olacak bilmiyorum, gelecek yıl ne olacak bilmiyoyum. Derseniz ki ben sert ve sgresif araç kullanırım, o zaman euro allseasons frenlemede sizi üzer.

Sonuç, lastik uzun süre kullanımı olan bir üründür. Bir kaç aylık dönemde değerlendirme yapmak yanlış olur. En az 3 yıl gerçek bir gözlem için gereklidir ki, lastiğin sertleşme durumunu görebilelim.

SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Geri