VSA yı şehir içi 30-50km hızlarda kapatıyorum aksi taktirde patinaja düşünce araba yürümüyor
bugün fark ettim vites D de iken VSA kapattım patinaj yaptığımda VSA devreye girdi ama vites S de iken patinaj yaparsa VSA patinajı engellemiyor zannedersem, çünki genellikle kırmızı ışıkta ön sırada beklerken VSA kapatıp vitesi S ye takıyorum brake hold u açıp gaz pedalının üzerinde yeşili beklerim yeşil yanınca daha beni geçen olmadı
250cc lik motorsiklet hariç
. VSA yı kapatıp az miktarda patinaja izin vermek bazen iyi oluyor çünki VSA açıkken patinaj yaparsa VSA ışığı sönsün diye psikolojik olarak gaz kesiyoruz illa ki sonra bir miktar turbo lag yaratıyor VSA hemen bırakmıyor iyice geciktiriyor yada VSA açık halde çabuk hızlanırken VSA ışığını kafaya takmadan gazlamaya devam edersek bu sefer araba geri kalıyor hızlanma performansı çok düşüyor tabi bahsettiğim olayda patinaj yapsın diye de kasıtlı olarak gaza sonuna kadar basmıyorum çabuk hızlanması için gaza biraz fazla basıldığı zaman zaten illa az yada çok patinaj yapıyor.
işin kötü bir yanı daha var sanırım VSA patinaj önlemek için çekiş kontrolünü ön tekerleklere fren yaptırarak sağlıyor ki ön fren balata ömründen yiyor, frenlerin yerine lastiklerin aşınması benim için daha hayırlı olurdu. Traction Control System in çeşitleri var motorun gazını kesen, ateşlemeyi kesen, fren yaptıran, kavramayı açan vs. vs. bunların genelde en basiti olanı ve gündelik binek otomobillerde TCS nin fren yaptıran tipteki sistemi kullanılıyor. ESP yani VSA sistemine entegre edilmesi üretici açısından çok daha ekonomik ve basit çünki. VSA sağa sola kaymalarda bile dört tekerleğe ayrı ayrı fren yaptırıp arabayı her daim hafif önden kayan ama arkası savurup spin atmayan araba vaziyetine sokuyor.
fakat VSA kapalıyken patinajlı kalkışlar zor oluyor düz yolda direksiyonu nerdeyse çeyrek tur çevirdiğim oluyor sağa sola kaçmasın diye çünki lastiğin bastığı zemine göre patinaj yaparken sağa sola çok kaçıyor.
Videoyu da izledim artık şehir içinde yavaş giderken bu şekilde komple kapatırım. Virajlarda savurursa toparlasın diye 50km hızı geçince yani hızlanınca geri açıyorum VSA yı.
Birde civic lerin genel huyuymuş çok fazla zemin ve asfalt seçiyorlar sert ve dayanıklı süspansiyon yapısı sebebiyle, yani sıcak asfalt, soğuk asfalt, stabilize asfalt gibi farklı zeminlerde sürüşler arasında çok çok yol tutuş farkları oluyor çekiş olsun frenleme olsun viraj dönüşü olsun ummadığım yerde kayıyor ummadığım yerde yola yapışıyor, bu olay tipik sert süspansiyon karakteri, lastikleri değiştirdiğim zaman iyice tecrübe edeceğim bunu inşallah.
VSA açık halde yıllarca kullanırsam o VSA lambası birgün bozulup patlayacak boyuna yanıp sönüyor.
Bu arabaya pilot sport 4 ler potenza s001 ler falken azenis ler dururken michelin prymacy 3 gibi bir memur makam arabası lastiği takan firmanın da kulaklarını çınlatmak lazım, Geçen gün gördüm birisinin FK7 sinde de continental premium contact vardı yazıklar olsun dedim, sport contact dururken fabrika çıkışı bunu takmışlar. Bu şekilde VSA ışığı hayatta sönmez en sonunda patlar o lamba sürekli yanıp sönüyor yanıp sönüyor.