Konuya cevap cer

İşte bu noktada bir kalite standardının oturtulması gerekiyor. Tam bu noktada Serviste yağ değiştirmenin fark yaratması gerekiyor. Siz en ucuz tedarik ettikleri yağı mı tercih ederdiniz yoksa Honda'nın bu motorlar için bunu kullanmayı önerdiği yağı mı ? Size 0w20 yağ olsa dahi "getirmeyin koymam" diyen bir işletmenin savunulacak bir tarafı yok. Tamamen kar odaklı. Fb7'lerde getirilen yağı koyuyorlardı ancak fc5'te koymuyorlar bunu da "garanti" tehtidi ile dayatıyorlar. Bunlara boyun eğmeyin. Savunmayın da...

Ben ki filtreler değiştirildi deyipte, bagajda eski filtreleri göremeyince filtreleri kontrol edip, filtrelerin değişmediğini farkeden bir madurum. Servisler 0w20 yağ koymayı zorunlu kıldığı aracımı bugün götürsem 10w40 koyarlar. Siz de öyle çok güvenmeyin. Bu işletmeler kaliteli hizmeti değil, kar marjını yüksek tutacak şekilde bir hizmet sunmaktalar. 1-2 tanesi hariç. Asgari düzeyde de bilgi sahibi olsa herkes "polen filtresi değişiminin zorunlu olmadığı, balata spreyi ve cam suyunun vs istenmemesi" gibi, bunu 10binlerle çarparsak elde edilecek tasarruf çok ciddi aslında. Bunu bir de 10'larca bakımla eşleştirin zaten yağı honda type 2 koyduracak bir tasarrufa erişirsiniz. Benim derdim bu bilinç. Yağın varilden konuluyor olması değil sadece.

Yağın motorun parçalarına etkisi çok uzun dönemlidir. 10-20bin km'de olmaz. Bu kalitesiz yağların yol açabileceği durumları Honda'nın sağlam motorları tolere eder epey ancak bu motorun max. ömründen ne kadar yer bilemeyiz. O nedenle yetkili serviste koydurabileceğiniz en iyi yağı, diğer parçalardan tasarruf ettirerek koydurun derim.

Varil ve şişelerdeki temel fark zaten yağın homojenliğnin bozulmasıdır. Yağın katkıları dibe çökerken daha hafif ester ve baz yağlar üstte kalır. Bu sebeple şişelerin tamamını koyacak olsak bile iyice çalkalamamız gerekirken varilde siz de taktir edersiniz ki bu pek mümkün değil... Bunun dışında paketleme maliyeti konusunda kesinlikle haklısınız ancak benim bakış açımda şöyle: Siz süt satarken 4litre satarken mi süte daha fazla su koymaya cesaret edersiniz yoksa 400lt'ye mi ? Burada da farklı dolgu maddeleri ve eksik katkılar varillere daha kolay saklanabilir diye düşünüyorum bu sebeple ben güvenmiyorum. Özellikle Türkiye'de hiç güvenmiyorum.

Geri