Civic FE1 Fren Pedalı Boşa Düşmesi?

Ad Soyad
Osman Ak
Aracınız
Civic FE1 2024
Arkadaşlar merhaba, bu sabah dur kalk trafikte ilerlerken ayağımı frenden çekip gaza dokundum ve hareket ettim, araç kalktığı esnada öndeki araç aniden durunca hemen frene bastım ama fren pedalı tırtıklı bir hissiyatla boşa düştü. Araç durdu herhangi bir problem olmadı. Çarpışma önleyici uyarı verdi ve galiba devreye girdi emin değilim. İlk defa başıma geldi pedalı bırakıp tekrar basınca hemen düzeldi ve tekrarlamadı.

Daha önce benzer bir durum yaşayan var mıdır aramızda ? Sizce çarpışma önleyici devreye girdiği için mi pedal boşa düştü ? ( 182'lik 2024 6600 km'de araç )

Ad Soyad
Burak
Aracınız
Civic FD6 2011
Anlattığınız durum normal bir arıza değil, ABS / çarpışma önleyici sistem davranışı gibi görünüyor. Detaylı açıklayayım:

🔹 Fren pedalındaki tırtıklı / titreşimli his
Bu genelde ABS’nin devreye girmesi ile olur. Tekerleklerden biri aniden kilitlenme eğilimine girdiğinde, ABS hidrolik basıncı çok hızlı kesip vererek fren pedalında titreme / tırtıklanma hissi oluşturur.

🔹 Pedalın “boşa düşmesi” hissi
Çarpışma önleyici fren sistemi (AEB) veya acil fren destek sistemi devreye girdiğinde, ECU hidrolik ünitede basıncı kendisi yönetir. Bu sırada sürücü pedalda basınç kaybı/boşluk hissedebilir.
Bırakıp tekrar bastığınızda sistem sürücünün kontrolü devralmasına izin verir ve pedal normale döner.

🔹 Sizin senaryonuzda

Ön araç aniden fren yapıyor → radar/kamera bunu algılıyor.

Siz de frene basıyorsunuz → sistem daha güçlü bir frenlemeyi gerekli görürse AEB desteği veriyor.

Bu esnada pedal geri itilebilir ya da “boşa düşmüş” gibi hissedilebilir.

Pedalı bırakıp tekrar bastığınızda kontrol tamamen size geçiyor.

🚗 Özet:
Bu yaşadığınız, 2024 model 6600 km’deki aracınızda muhtemelen çarpışma önleyici / ABS devreye girmesinden kaynaklı olağan bir durum. Bir defa ve olağanüstü koşulda olduysa endişe etmeye gerek yok.

⚠️ Ama:

Sürekli tekrar ederse,

Normal yavaşlamalarda da pedal boşa düşüyorsa,

Uyarı ışıkları yanıyorsa o zaman mutlaka servise gidip fren hidroliği, ABS ünitesi ve sensörler kontrol ettirilmesi gerekir.

Ad Soyad
Osman Ak
Aracınız
Civic FE1 2024
Teşekkürler cevabınız için ben de arıza olmadığını düşünmüştüm. Yine de paylaşıp bilgi almakta fayda var.

Geri