şimdiye kadar ailecek 4 tane hyundai kullandık hepsini 8-9 sene civarı kullanıp sattık bir tanesi şu an duruyor, ben kendim yüksek okulda otomotiv teknikerliği okudum motorcuyum yani öyle olunca da mecburen mezun olmak için otomotiv sanayinde staj yaptım yine denk geldi ve hyundai servisinde staj yapmıştım 2014 ten beri ve şu an hyundai forumunda moderatör üye olarak görev alıyorum
eski hyundai Türkiye başkanı Mong ile beraber iftar yemeğinden fotoğrafım bile var
aslında şimdi ben bu hyundai ile yaşadıklarımı honda da gerçekleştirmek istiyorum birazda. Dayanıklılık sorunsuzluk konusunda güçlü olup oldukça ucuza yüksek performans elde edebileceğim ve koltuğu sırtıma, direksiyonu da elime güzel oturan otomobil modellerini genellikle hep japonlar ve güney koreli lerin ürettiğini uzun zaman önce keşfettim
aslında hyundai ler, honda ve toyota kadar dayanıklı değildirler ancak epey sorunsuzdur, yedek parçası çok çok ucuz olup servis ücretleri çok cüzi miktarlarda olan bir markadır otomobillerinin performansı da oldukça tatminkardır, yani tabiki bir japon değildir ama uzakdoğu menşeili olup ucuz ve bol yedek parça avantajı vardır ve avrupa üretimi otomobillere göre çok daha az sorun çıkartması hyundai yi belli konularda güvenilir yapıyor. Toyota ve honda cılar hyundai yi sevmezler ama hyundai aslında tipik uzakdoğu genlerini taşır, sürücüye güzel bir sürüş ergonomisi verir, sadece orjinal parçayı sever yan sanayi parça takıldığı anda problem çıkartır ve yeni çıkan bir teknolojiyi rakiplerini izleyip olası problemleri keşfedip önlem almadan hemen piyasaya sürmediği söylenir, atmosferik motorları avrupalı rakiplerine göre epey fazla yakar ve daha çok güç üretir. Turbo benzinli motoru ve çift kavrama şanzımanı avrupalı rakiplerinden yıllar sonra piyasaya sürdüler bu esnada çok müşteri kaybettiler, B segmenti birçok hyundai modeli bol miktarda trim sesi alır çatırtı patırtısı eksik olmaz, yol tutuşu da orta karardır.
birçok hyundai modelinin ön alt takımı ve direksiyon sistemi 8-10 yıl içinde mutlaka ağır bakım ister viraj denge rotlarını, roll bar kelepçe lastiklerini ve direksiyon kutusundaki tıkırtı burçlarını bozar. Motor ve şanzımanı ise zor şartlarda kullanmayla ve biraz bakımsız kalmakla kolay kolay bozulmaz. Ticari taksi olarak görev yapan ve 1000000km yi lpg ile deviren hyundai accent era modelleri vardır çin ve taiwan gibi ülkelerde D segmenti hyundai sonata lar ticari taksi olarak 2-3000000 km devirdiği söyleniyorken bizde sonata nın sanayide ustası asla bulunmaz ve ikinci eli nerdeyse çöpe gidecek fiyattan satılıp ikinci el alan kişiyi de biraz zora sokar. avrupalı markaların veremediğini veren güney koreli üreticinin 7 yıl garantisi de fena değildir.
eski nesil 1.5 litre dizel hyundai crdi motorlarının yağ soğutucusu gereğinden küçük hacimlidir ve 5w-30 yada daha ince bir motor yağı kullandığınızda zorlu koşul kullanımlarında yağı yeterince soğutamaz ve bu yüzden 50-60000km lerde turbo bozar motorun kendisine birşey olmaz ama turbo yatak yağlaması kötüleşip aşınır ve paller salyangoza sürtüp ıslık çalar sonunda da dağılır, bunun çözümü biraz fazla yaktıran 5w-40 yada daha kalın yağ ile sağlansa da sonradan çıkan 1.6 crdi dizellerde bu problem yok.
bir hyundai i20 asla bir honda jazz kadar dayanıklı ve sorunsuz değildir, kardeş firması Kia fahiş derecede yedek parça fiyatları ve yetkili servis memnuniyetsizliği yüksek bir marka. Birçok Kia sahibi yüzde 80 civarında ortak parçaları kullandığı için hyundai parçalarını alıp Kia da kullanır
i20 de kronik sorun olmadığı söylense de ilk versiyon 2014 sonu ve 2015 başındaki manuel vitesli modelleri debriyaj silkelemesi problemi ile çok karşılaşmıştır. Nerdeyse bütün hyundai lerin en büyük problemi ise sunroof açma kapama düğmesinin kısa sürede bozulmasıdır.
babamda şu an i30 dizel modeli var 6 ileri planet dişlili otomatik vites ya aisin ya zf üretimi otomatik şanzımanın yağ bakım aralığı 90000km ve 6 yıl. 2012 den beri bizde ve geçen hafta viraj demiri Z rotları bozuldu ve sanayide değiştirildi, daha bir yaşında iken direksiyon kaplaması soyulduğu için şu an kapatılan İstanbul Tuzla daki dumankaya yetkili serviste ücretsiz değiştirilmişti, arka kelebek cam altındaki kromajlı cam çıtaları düştü ve garantiden ücretsiz yenisi takıldı, elektrikli direksiyon sistemi o kadar sorunluydu ki yolda dümdüz gitmiyordu hep milimetrik sağa sola kaçma eğilimi vardı ve direksiyonu oyuncak gibiydi, bu elektrikli direksiyon modülünü de uzun uğraşlar sonucu servisin bu konuda bilgisi olmadığından teknik detayları bu konuda bilgisi olmayan servise anlatıp garantiden ücretsiz güncellenmiş sorunsuz parça ile komple EPS modülü değiştirdik
. i30 un sürüşü Civic kadar konforlu değil ve sürüş zevki o kadar yüksek değil ama kullandığım pek çok otomobilden keyifli, hyundai nin tecrübesi honda kadar değil
o yüzden japonlarla karşılaştırılamaz.
Hyundai ile WRC ye bile yeni girdiler diğer motorsporları etkinliklerinde zaten henüz yoklar
Honda ise Ayrton Senna gibi isimlerle Formula 1 de şampiyonluklar kazanmış, 1960 lardan beri motorsporlarının içinde, rallilerde, Formula 1 de motorsiklet yarışlarında ve daha birçok yerde kendini gösteren bir otomotiv devi.
Mitsubishi lancer evo denince akla Tommy Makinen gelir bizde mitsubishi deyince ticari araçtan geçilmiyor gerçi
ama Evo lar tam bir ralli makinasıdır Subaru Impreza gibi bir japonu herkes tanır Colin Mcrae olmasa da eninde sonunda meşhur olacak bir otomobildir boxer motor turbo ve sürekli 4 çeker başka makina bulmak zor bu dünyada.