Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Normal
Abartarak bir örnek verecek olursam : 10w40'ı bal kabul edin, bu bal içinde motor parçalarının hareketinin zor olacağını düşünebiliriz. Ancak bal ısındıkça akışkanlaşır değil mi ? Viskozitesi düşer yani ve parçaların hareket etmesi daha da kolaylaşır.İşte yağdaki bu iç sürtünmeler bir güç kaybına sebep olabilmekte ancak bunun çok fazla olacağını düşünmüyorum bu viskozite seviyelerinde. Deneyip test etmek lazım belk bizim araçların torku zayıf olduğu için oransal olarak etki dikkate alınacak kadar fazladır. Ancak soğuk havadaki 10w40'ın araç ısınana kadar bir performans kaybına sebep olabileceğini düşünebilirsiniz bu bal örneğinden. Özellikle sık start-stop yapanlar yani kısa mesafeli sık seyahatler için ince yağ şart.Söylentileri ben çok fazla kaale almıyorum. Yani aracı bakıma soktuğunuzda sadece yağı değişmiyor. Performansa etki eden filtreler de değişiyor. Belki subap ayarı yapılıyor ve performansta bir artış gözlemleniyor. Ancak bakımı yaptıran kullanıcı 5w30'dan, 0w20'ye geçtim araç bi rahatladı daha hızlı devirleniyor diyebiliyor. Oysaki buradaki performans kazanımı yağdan değil...Bu test için atıyorum : Aracın bakımı yapılmıştır, yağı 0w40 koymuşsunuzdur dyno'da performans testi yaparsınız 5 kez. Ortalamasını alırsınız. Araç soğur ve yağı değiştirilir sonra tekrar 5 kez test yaparsınız ortalamasını alırsınız. Çıkan fark yağın yarattığı farktır diyebiliriz.
Abartarak bir örnek verecek olursam : 10w40'ı bal kabul edin, bu bal içinde motor parçalarının hareketinin zor olacağını düşünebiliriz. Ancak bal ısındıkça akışkanlaşır değil mi ? Viskozitesi düşer yani ve parçaların hareket etmesi daha da kolaylaşır.
İşte yağdaki bu iç sürtünmeler bir güç kaybına sebep olabilmekte ancak bunun çok fazla olacağını düşünmüyorum bu viskozite seviyelerinde. Deneyip test etmek lazım belk bizim araçların torku zayıf olduğu için oransal olarak etki dikkate alınacak kadar fazladır. Ancak soğuk havadaki 10w40'ın araç ısınana kadar bir performans kaybına sebep olabileceğini düşünebilirsiniz bu bal örneğinden. Özellikle sık start-stop yapanlar yani kısa mesafeli sık seyahatler için ince yağ şart.
Söylentileri ben çok fazla kaale almıyorum. Yani aracı bakıma soktuğunuzda sadece yağı değişmiyor. Performansa etki eden filtreler de değişiyor. Belki subap ayarı yapılıyor ve performansta bir artış gözlemleniyor. Ancak bakımı yaptıran kullanıcı 5w30'dan, 0w20'ye geçtim araç bi rahatladı daha hızlı devirleniyor diyebiliyor. Oysaki buradaki performans kazanımı yağdan değil...
Bu test için atıyorum : Aracın bakımı yapılmıştır, yağı 0w40 koymuşsunuzdur dyno'da performans testi yaparsınız 5 kez. Ortalamasını alırsınız. Araç soğur ve yağı değiştirilir sonra tekrar 5 kez test yaparsınız ortalamasını alırsınız. Çıkan fark yağın yarattığı farktır diyebiliriz.
Forumdan daha fazla faydalanabilmek için üye olmanız gerekmektedir.