Civic FB7 Araç calismama

Katılım
2 Eyl 2018
Mesajlar
86
Çözümler
1
Tepki puanı
30
Yaş
55
Konum
ankara
Arkadaşlar merhabalar. Dün iş çıkışı aracıma bindim ve çalıştırmaya denedim. Araba sanki yarim marş yapar gibi motor çalışmadı. Bu işlem yaklaşım 5 dk boyunca böyle oldu. Yani marş yarim basıyor motoru çalıştıracak güç yok gibiydi. Sonra tekrar bastım çalıştı. Basına böyle olay gelen oldu mu. Bu arada akü 2 ay önce inci 55 amper olarak değiştirildi. Dün değer ölçüttü 10 geliyordu

SM-G610F cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.
 

seckins33

Super Moderator
Yönetici
Katılım
21 Ara 2014
Mesajlar
2,763
Çözümler
3
Tepki puanı
3,048
Konum
Adana
Ad Soyad
*
Yaş
99
Aracınız
Civic FC5 2019
Merhaba, ölçülen değer 10 V ise akünüz zayıflamış. Bu sebeple de marş basmamış. Bir süre sonra da akü kendini toparlamış olabilir. İki ay içinde akünün bu denli zayıflaması pek normal değil. Araçta sonradan takılan bir donanım var mı? Aküyü ölçen usta kaçak kontrolü yaptı mı? Yeni takılan akü problemli olabilir. Park halinde araç stop vaziyette iken müzik dinler misiniz? Bu gibi etkenler akünün ömrünü kısaltır.
 

Ahmet_Es7

Sayfa Yönetim
Yönetici
Katılım
27 Ara 2015
Mesajlar
9,154
Çözümler
11
Tepki puanı
9,067
Konum
Konya
Ad Soyad
Ahmet Ö
Aracınız
Civic ES7 2001
Merhabalar. Araç içinde herhangi bir donanım yok ve müzik dinlemedim. Rutin iş çıkışı eve dönüş. Sıfır akü 55 amper gereken değer kaç göstermeli.

SM-G610F cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.
Genelde %70den fazla boşalma istenmez. Bu nedenle araba çalışmazken yüksek güçlü cihazları çalıştırmayın. Akü %10 enerji bile kalsa arabanızı yaz aylarında çalıştırabilir (aracın yaşı ve başka dertleri olup olmaması da önemlidir) ancak o kadar boşalmış bir akü kısa zamanda ölür. Arabaya set döşeyenler aküsüz kalmayı iyi bilirler. Çoğunun yedek aküsü ve ara kablosu vardır. Ancak en kaliteli akülerinin bile 3-5 ay gibi kısa sürelerde bittiğini görür ve anlam veremezler. Starter aküler çok fazla derin deşarja uğrarsa ömrünü kısa zamanda kaybeder. Hatta boşalan bir akünün bir daha adam olmayacağı yaygın bir kanıdır ve doğrudur. Akünüzü pillerin kapasite ölçümü metodu ile ölçebilirsiniz ancak bunun için akünüzü sökmeniz gerektiğinden pratik değildir hatta aracın aküsü sökülünce beyninde sorun çıkabileceği radyosu kilitleneceği için çoğu zaman yapılmaması gereken bir şeydir.
Yeni aldığınız akü %100 dolu değildir. Bu nedenle boşta veya hafif yükte 13 volt civarı bir gerilime sahiptir. Şarj edilmiş ve yeni şarjdan çekilmiş bir aküde 14-14.4 volt görebilirsiniz ancak bu uzun süre devam etmez. Akülerin gerçek voltajı 13,6 volttur. Boşta veya hafif yükte bu değeri okuyorsanız hiç korkmayın. Ancak özellikle küçük şehirlerde çok sık çalıştırmak akünün şarj düzeyini düşürür. Bir de artık aracın üzerindeki elektrik ve sensör yükü çok fazla olduğundan araba çalışmazken 13-13.5 volta arası bir değer okuyorsanız aracınızın aküsü iyi durumdadır. Ayrıca marş anında akünüzün voltajı 12 voltun altına inmiyorsa akünün iyi durumundan emin olabilirsiniz.
Boşta voltaj 12ye yaklaştıkça akünüz yaşlanıyor demektir. Alkalin pillerin ve nikel pillerin aksine kurşun akülerde voltaj ve doluluk doğru orantılıdır. Boşta veya hafif yükte 12 volt veren bir akü %40-50 kapasite arasındadır anlamına gelir. Akü kapasitesinin en az yarısını kaybetmiş demektir. Tam olarak hangi değerde aracınızın aküsünü değiştirin demek zordur. Çünkü marş araçtan araca değişebilir. Küçük hacimli benzinli motorlarda (örn 1300 cc benzinli motor) 10 voltluk akü bile marş verebilir hatta yaz aylarında 9 voltluk akü bile zorlansa da marş verebilir. Ancak marş anında akünün voltajı 10 voltun altına iniyorsa risk altındasınız demektir ve önünüz kışsa yeni bir akü alın veya değiştirmeyi biliyorsanız yedek akü alın.
Dizel araçlarda marş daha zor olduğundan akü marş anında daha fazla zorlanır unutmayın. Lpgli araçlar için de bu geçerlidir.

Bu durumda sadece akünün boştaki voltajı değil marş anında verdiği voltajla birlikte karar verirseniz çok doğru ve isabetli tahminler yapabilirsiniz.
Boştaki voltaj 13-13.5 arası, marş anında 12 ve üzeri: Çok iyi korkmayın. Aküyü siz boşaltmazsanız o sizi yolda bırakmaz.

Boştaki voltaj 12,5-13 arası, marş anında 11-12 arası: iyi durumda korkmayın ancak tam kapasite kullanmayın artık akünüzde rezerv güç bırakın. Ortalama %30 kayıp demektir.

Boştaki voltaj 12-12,5 arası, marş anında 10-11 arası: o artık hasta ve yaşlı bir akü zorlamayın. İç Anadolu hariç kışınızı çıkarır ancak arada şarja takın veya birkaç saatlik geziler yapın. Motor çalışmazken uzun süre elektrik tüketmeyin ve 1-2 haftadan uzun çalışmadan bırakmayın. Boşalma hızı daha fazladır.

Boştaki voltaj 12 den az, marş anında 10 dan az: durum iyi değil. Artık risk altındasınız. 10 derecenin altında veya 3-4 günlük beklemelerde bile akünüz ölebilir. İmkanınız varsa sık sık şarja bağlayın. Motor çalışmazken risk almayın ve elektrik tüketmeyin. Küçük araçlarda belki ancak büyük araçlarda (1500 ve üzeri) şimdiden değiştirirseniz iyi olur.

Boştaki voltaj 11 den az, marş anında 9dan az: hala yolda kalmadıysanız her gün en az 1 saat aracınız çalışıyor ve çok küçük bir motoru var demektir. Yine de ateşle oynuyorsunuz.
Otorapor’da elektronik akü ölçerler ile ekspertiz esnasında akünüzün kontrolleri fiziksel ve elektronik olarak yapılmaktadır. Islak tip akünüz, üzerinde taşıdığı Voltaj değerleri göz önüne alınarak net bir şekilde yüzde olarak ölçülmektedir.

Unutulmamalıdır ki;
Bir aküyü kontrol ederken test etmeden önce daima aşağıdaki durumlara karşı kontrol edin:

• Yerinden oynamış, gevşemiş veya kopmuş kutuplar
• Çatlak-kırık kutu veya kapak
• Çıkmış, kırılmış veya delikleri kapanmış buşonlar, tıkanmış gaz çıkış delikleri
• Eğer akü hasarlı ise teste devam etmeyin.

Faaliyet ayn-ı lezzettir...
 

Ahmet_Es7

Sayfa Yönetim
Yönetici
Katılım
27 Ara 2015
Mesajlar
9,154
Çözümler
11
Tepki puanı
9,067
Konum
Konya
Ad Soyad
Ahmet Ö
Aracınız
Civic ES7 2001
@ahmet060678 iki aylık bir akünün bu tarz olmaması gerekiyor. Yetkili servise gidip test edilsin. Genelde inci şarj edip tekrar kullanmaya yöneliyor. Kaçak testi ve alternatör takip edilmeli.

Faaliyet ayn-ı lezzettir...
 
Geri
Üst