O zaman ekleme yapalım;
Araştırmalarıma göre ülkeler propan, bütan gazlarını ya karıştırarak yada yalnız başına kullanmaktalar.
Ülkemizde kullanılan Liquid Petrol Gas (LPG) oranı;
Yazın %30Propan + %70 Bütan
Kışın %50Propan + %50 Bütan
Olarak kullanılmaktadır teorik olarak.

15 derecede Bütan 0.8 bar Propan ise 6.8 bar
Civarında sıvılaşır, Lpg tankerleri 15 derecede 8.8 bar basınçla taşıyıp istasyona ikmal yapar.
Yazın 12 bar basınçta 38 derecede propan sıvılaştığı için yazın 11-12 altı basınç gösteren yerlerden gaz alırsanız yada kışın 7 bar altı basınçla dolum yapan istasyondan alırsanız kalitesiz gaz alıyorsunuz az km yapar dedikleri buymuş.
İstasyonlarda peki bunu nasıl sağlıyorlar ATC adı verilen cihaz gazın hacminin ağırlığına oranını 560gr a yakın tutmaya çalışır eğer bu cihazı kapatırsanız sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda cihaz ölçüm yapmadığından 15 derecede 8 bar basıncla dolum yapıldığı için az basınçla daha çok hava aynı hacimi basar siz 560 gr yerine 500 gr yakıt aldığınız için yakıtınız fazla hava basmışlar derler ve az km yapar. Yani act cihaziyla oynarsanız istediğiniz hacimde yollarsınız ve araçlarımıza kalitesiz yakıt sunarlar, Fazla indirim yapan istasyonların hilesi budur. Ülkemizde aygaz ve milangazın bu hileyi yaptığı öne sürüldü ama herhangi bir yaptırım uygulanmadı. Çözüm 4 yıl geçmesine rağmen hala üretilmiş değil.
Yanma verimlerinde ise benzin ve lpg nin yaklaşık %90 olarak varsayarak hesap yaparlar bu yüzden yaklaşık 1.2 litre lpg 1 litre benzine eşdeğer diye varsaymaktalar. Ama gerçeğe döküldüğünde şuan hangi istasyonda kış ayarlarına göre bütan propan karışımı yapıldığını bilemiyoruz. Propan bütana göre daha pahalı bir yakıt bu yüzden çoğu istasyon yaz için üretileni satıyor bizlere Araçlarımızın fazla tüketimini etkileyen faktörlerden biri de bu.
Tekrar uyarak söylüyorum arkadaşımızında eklediği grafikten 4000 devir üzeri lpg için zararlı bölümdür, bizim araçlarımız fabrika çıkışlı olarak parçalarımız sağlamlaştırılmış olsada 3000 devir üzerindeyken arada benzin yollamaya programlıdır(fc5 için), eğer stok halini bozmazsanız 4000 devirlerde sorun yaşamazsınız ama sürekli dip gaz 6000 devir yapıyorsanız motor ömründen yediğinizi bilmeniz lazım. Arada aracı zorlayacaksanız benzinde zorlayın hem katalizöre de faydası dokunur.
Eğer aracınız fabrikasyon lpg li değilse kesinlikle iyi bir ustada(mehmet özencler, candan mühendislik, akif tezel vb.) afr ayarı yaptırınız(afr ayarı yeni kitlerin çoğunda bulunmaktadır.) ve ngk iridium veya araca uyumlu ise lpg bujisini kullanınız en azından verilen zararı azaltırsınız.
iPhone cihazından
CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.