Merhaba, bununla ilgili cevap verildi mi bilmiyorum ama bu kasa kodları nereden geliyor tam olarak?
Daha önce yazmıştım ama tekrar edeyim,
Bu kodlar araçlarımızın üstünde şasi numarasında NLA sonrasinda yazılır.
Kodlar şasi platformuna ve sasinin geliştirme dönemi göre kodlaniyor,
Civic için 90li yıllarda gelistirilen şasi platformu E kodu ile başlayıp EK, EP, ES şeklinde ilerlemistir. E serisi platformu son olarak piyasada VTEC olarak bilinen şaside kullanılmıştır.
F platformuna ilk olarak 2006 yılında çıkan bizim FD6 olarak niteledigimiz kasada geçilmiştir (Bence Honda'nin rüştünü ispatlamak için en cok üzerinde çalıştığı şasi budur). Bu kasanin Japonya ve Amerika şasi kodu FAdir ve bölgesel değişimlere bağlı FA1, FA2, FA5 olarak son rakam kodunu alır. Bizde neden FA olarak kodlanması gereken araç FD6 olarak isimlendirildi diye sorularsa kesin yanıtı bilmemekle birlikte; hem elektrikli direksiyon olması, hemde Asya-Rusya bölgesine özel bir alana göre dizayn edilmiş olması nedeniyle olduğunu düşünüyorum (Amerika'daki o dönem üretilen civic kasasi araçların tamamı hidrolik direksiyondur). Zaten bu özel isimlendirme sonraki kasa kodlarınında ilerlemesini de etkilemiştir, normalde 2021de tanıtılan en son kasanın kodunun 2.harfi alfabetik sırada D ile devam etmesi beklenirken E'ye geçilmiştir.
2006 sonrası Civic'in Dünya genelindeki temel kasa kodları sırasıyla,
2006-2012 arasi FA (bizdeki özel versiyon FD6)
2012-2016 arası FB (bizdeki versiyonu FB7)
2016-2021 arasi FC (bizdeki versiyon FC5)
2021-2026 arası FE (bizdeki versiyon FE1)
Eğer radikal bir değişiklik yapıp yeni bir platforma gecmezlerse bir sonraki kasaninda FF kodlu olması beklenebilir.