Sayın Umutsnyzz mesajınızı yeni farkettim , kusura bakmayın . Dilimin döndüğünce bilgilendirmeye çalışayım.
Öncelikle yuvarlanma dairesinde 1,5 cm lik bir fark , küçük bir fark değildir bunu ifade edeyim . Motorun krank milindeki dakikada bir kaç binlerle ifade edilen dönüş sayısı , şanzıman ve differansiyel üzerinde redükte edilerek arabaya yol üzerinde hareketi sağlayan tekerlekleri döndürüyor. Aracın hız ölçüm sistemi bu dönüş sayısına göre kalibre edilerek ekranda size km/h cinsinden hız olarak yansıtılıyor. En basitinden bu ilişkiyi değiştirmiş oluyorsunuz , yaklaşık bir hesapla tekerlek çapındaki 1,5 cm lik bir değişiklik hız ölçümünüzde % 2,5 luk bir sapmaya sebep olacaktır. Jant değişikliği yapmak çok yaygın bir şey , estetik , sportif , konfor gibi beklentilerle bu yapılıyor , buna hiç bir itirazım yok ama yapılırken teker yuvarlanma çapını değiştirmemek gerekir . Bunun için iyi lastikçilerde konversiyon tabloları vardır , hangi ebadın , hangi ebada karşılık geldiğini gösteren .Hatta internette de olabileceğini düşünüyorum.
225 x 45 R 18 ile 235 x 40 R18 arasındaki farka gelince , 235 de bir santim daha geniş bir tabanda yürüyor olacaksınız . Bu fren yüzeyinizi artıracağı bir avantajdır , kısmen daha iyi yol tutacağınız anlamınada gelir. Fakat taban genişledikçe aquaplanning yani suda kızaklama riskinin arttığını unutmamak gerekir . Bu nedenle su drenaj performansı iyi bir lastik seçmeniz gerekir . Zaten size şiddetle tavsiye edeceğim bir konu var , bu ebatlar performans ebatlarıdır , 195 x 65 R15 lastik almıyorsunuz , almadan önce bir kaç tane lastik testini okuyup değerlendirmeleri dikkate alıp , karşılaştırma sonuçlarına göre lastiğinizi seçmeniz gerekir . En sonuncu önceliğiniz fiyat olmalıdır . İşin yanak tarafına gelince 40 yanak , 45 yanaktan yarım santim daha düşüktür . Bu sportif anlamda daha fazla stabilite ama bozuk zeminlerde daha az konfor denektir. Size F1 Asymetric 3 tavsiyem bu yüzdendir , önceki arabam Giulietta da , arabanın zaten fazla sportif ayarlanmış süspansiyonu ile Pirellilerin üzerinde yürümek bizim yollarımızda bayağı bir işkence iken, daha önce Asymetric 2 sini kullanmış olduğum Good Year in Asymetric 3 üne geçince müthiş bir yol konforu sağlamıştım . Biraz araştırırsanız , önemli karşılaştırma testlerinde öne çıktığını sizde farkedeceksiniz . Performans ölçülerinde benim ikinci tercihim konfor arıyorsanız Michelin , salt performans istiyorsanız Yokohama ve Pirelli olur. Size önerdiğim lastik bu kriterlerin rasyonel bir harmanıdır
iPhone cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.