80-90km hızda sakin sakin gidilirse sadece yakıttan değil lastiklerden, süspansiyondan, frenlerden, şanzıman yağından motor yağından bir sürü şeyden bakım periyodu ve sorun çıkartma riski masrafını azaltması sebebiyle tasarruf edilirİstenırse yakıt ekonomisi dızel, benzin turbo, benzin, düz dızel tüm motorlarda saglamak mumkun ama bunun ıcin yol şartları hava ısısı gıbı etkenler cok değişen faktör ne olursa olsun benım tecrübe m 90 dan sonra araba acaip yakıyor 80 90 sabit gidince yakmıyor tüm araclarda bu böle
BV6800Pro cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.
Hava 2 derece olunca intercooler karşıdan gelen soğuk rüzgar tarafından şamarlandıkça turbo benzinli motor coşar aynı böyle olurbol bol hava kütlesi azıcık azıcık benzin ile 200nm torku yakalayıverir.
Yazın pek mümkün değildir bu, 4,7-5 litrelerde kalacaktır. Atmosferikte ise olay bundan farklıdır.
Havanın yoğunluğu birim hacimde daha fazladır, kütle olarak birim hacimde daha fazla hava olması gerek...Yani yakıt odasına litre başına daha fazla oksijen - hava girer,bu performansı arttırabilir yakıtı düşürebilir bir nebze. Ancak havanın yoğunluğu aerodinamik olarak otobandaki yüksek hızlarda araca negatif etkir yakıtı arttırır.Maalesef yanlışın var hocam.Düşük sıcaklıklarda birim hacime daha fazla hava girer. Hava-yakıt oranı bellidir ve bu oranın korunması için ecu yanma odasına daha fazla yakıt gönderir ve yakıt tüketimi artar. Aksi taktirde karışım fakir olur. Yazın her zaman tüketim her zaman daha düşük olur.
Rakımı yüksek biryerden daha düşük biryere giderken aşağıya doğru inildiği için bu videodaki gibi düşük ortalamalar çıkabiliyor dizel- atmosferik farketmez normalden daha düşük çıkacaktır. Mesela eskişehir-sakarya arası gibi.
Havanın yoğunluğu birim hacimde daha fazladır, kütle olarak birim hacimde daha fazla hava olması gerek...Yani yakıt odasına litre başına daha fazla oksijen - hava girer,bu performansı arttırabilir yakıtı düşürebilir bir nebze. Ancak havanın yoğunluğu aerodinamik olarak otobandaki yüksek hızlarda araca negatif etkir yakıtı arttırır.
Soğuk havalarda araç optimum çalışma sıcaklığına geç ulaşacağından yakıt özellikle kısa yolculuklarda çok artar, lastikleri de indirdiğinden burdan da bir negatif etki yaratır. Yüksek hızlarda da aerodinamik etkiden dolayı yakıt artar.
Araç ısındıktan sonra tüm şartlar aynı ve 90km/s sabitlenip deney yapmak lazım belki yapan vardır o şartlarda soğuk hava yakıt karışımından dolayı bir düşüş olabilir diye düşünüyorum ben de.