Çalışma 2003 yılında yapılmış ve kullanılan araç ile ilgili bilgiye rastlayamadım. Bunu neden söylüyorum? Çünkü "
Motorlarda ateşleme avansının rolü önemli görülmektedir. Benzine göre çalışan bir taşıtın LPG ile çalışması durumunda avans haritası değiştiğinden bütün devirlerde aynı verimin elde edilmesi mümkün değildir. Avans açısındaki değişim benzer olarak sıcaklıklara da yansımaktadır. İşe dönüşemeyen enerji iç
enerjiyi, dolayısıyla sıcaklıkları artırmaktadır."
" LPG dönüşümlü taşıtta avans farklılığından dolayı farklılığa bağlı olarak daha
büyük sıcaklıkların oluşması beklenebilir."
demiş. Eski Nesil araçlarda avansı manuel olarak ayarlayabiliyoruz ama yeni nesil araçlar çeşitli sensörler ile bunu kendisi otomatik ayarlıyor. Evet lpg ile çalıştırırken benzinle çalışıyor gibi ateşleme avansı verilirse bu verimsiz yanma nedeni ile sıcaklığı arttırabilir , doğru.
Makalenin diğer bölümünde valf üzerinde oluşan karbon tabakasının kalınlığı arttıkça ısı yalıtımının biraz arttığını grafikte göstermiş. 0,2 mm ile 0 mm arasında 70 80 santigrat derece fark var. Lpgnin temiz yakıt olması belki bu karbon tabakasının oluşmamasına neden olduğu için valfler fazla ısınıyor olabilir ve bu sebeple ayarı daha çabuk bozuluyor olabilir.
Dediğiniz gibi yanma sıcaklığı 4500 devirlerde 800 dereceye çıkabilir ama makalede benzin ve lpg için ayrı ayrı belirtilmemiş.
Benim aracım için konuşacak olursam benzinli kullanım için 40binde bir valf ayarı diyor bakım periyodunda ben lpgde de 40 binde yaptırıyorum.
Makalede yeterli bilgi yok. Daha doğrusu bu bahsettiğim mevzu ile ilgili yeterli bilgi yok. Sadece, valf üzerinde biriken karbon ve valflerin daha soğuk çalışması bunun nedeni olabilir makaledeki bilgilere göre.
Videoya gelecek olursak 2500 devir bandında çekilmiş, üst devirlerde de olsa güzel olurdu ama motor yükünün yüzde 80lerde gezdiğini de belirteyim. Düz yolda gitmiyor araba. Benzinden lpgye motor sıcakken sürüş anında geçişi soruyosanız da saniyesinde geçiş yapıyor sistemler.