Civic FD6 Uzun far için LED ampul denemesi

Katılım
19 Haz 2015
Mesajlar
633
Çözümler
2
Tepki puanı
870
Konum
Kırşehir
Aracınız
Civic FD6 2010
Arkadaşlar merhaba,

Hevesli olduğum ancak çoğu zaman güzel sonuç alamadığımı led aydınlatma konusundaki denememi paylaşmak istedim. Bu arada diğer başlıktaki aşağıdaki yorumumda hala sabitim, son denememde bu durum biraz daha iyileşmiş, bunları paylaşmak istiyorum.

Videoları araç kamerasından derledim, biraz araç kamerasından dolayı biraz da video birleştirme sırasında görüntü kalitesi biraz daha düştü, ancak fikir verecektir sanıyorum.
Duvara karşı fotoğraf ise benim için en önemli veri olacaktı. Bunu fotoğraf makinesi ile tamamen manuel ayarlarda çektim. Manuel ayarlar, fotoğraf makinesinin otomatik ayar yapmasına izin vermez, bu sayede fotoğraf üzerinde ışıkları kıyaslamak mümkün olmaktadır. (Manuel ayar değerlerini fotoğrafa ekledim). Işık dağılımını tam gösterebilmek için parlaklığı olabildiğince kısarak fotoğrafları çektim.

  • Ürün bilgisi ; Inwells X-Treme LED Xenon (Zenon). (CSP led).. Önceki denemelerime göre durumu iyileştiren fark CSP olması.
  • Halojenlerin tersine +/- elektrik bağlantısı önemli. Ters takarsanız zarar vermiyor, sadece yanmıyor.
  • İlk önce elektrik bağlantısını takın ışığın yandığını ve soğutma fanının çalıştığına emin olun.
  • Ampul yuvaya oturduktan sonra çıkmamasına dikkat edecek şekilde istediğiniz ışık şeklini alana kadar ampulü söktüğünüz yönünde tersine çeviriniz ( ışığın en toplanmış şeklini tercih edin). Işık, ledin iki yanından çıktığı için bu ayar önemli. Zaten ampulün etrafındaki far çerçeve soketi kendi etrafında tatlı ser dönebiliyor, muhtemelen bu ayar için yapılmış.
  • Fotoğraflarda kısa farları perdeleyerek kapatmıştım, sadece uzun farların ışıkları görülmektedir.


    Şimdilik halajone geri dönmemi gerektiren bir durum yok,, memnunum yağmurlu hava sonrası tekrar değerlendireceğim.
pixlr_20210408084158929.jpg




Direk sorunuza cevap veremeyeceğim, onlar hakkında bilgim yok. Ancak, uzun farda led denerken şunu tecrübe ettim.

Far tasarımında ampülden çıkacak ışığın yeri milimetrik olarak hesaplanarak buna göre mercek yada ayna yansıtıcı imal edilmiş. Doğru ampulün dışına çıkılırsa ya da ucuz muadil ürünler kullanılırsa odak kayacağı icin aydınlatma hemen etkileniyor. Bu etki geniş alan zayıf aydınlatma yada yakında alakasız bir yere ışığın toplanması şeklinde oluyor.

Orijinal uzun halojen ampulünü sırf sadece 3 tırnaktan 1 tanesini tam yerine oturtamadığım için uzun far 5 metre önümü gösteriyordu sadece.
Bu nedenle tavsiyem, eğerki yeni teknoloji hevesiniz baskın değil ise , ampüllerin tam olarak olması gereken doğru pozisyonda doğru ampuller mı bakın derim. Diğer türlü masraflı bir çözüm olur.

Örnek bir ampul resmi. Değiştirmek istediğiniz ampül için böyle bir ölçü bilgisi edinin.
 
Geri
Üst