Civic FC5 RS Direksiyonu çevirirken tıkır tıkır ses geliyor?

Ad Soyad
Erhan
Aracınız
Civic FC5 2019
Arkadaşlar merhaba, aracım 2019 FC5. Bugün direksiyondan ses geldiğini fark ettim. Belki başına gelen çözümü bilen vardır. Sorun tam olarak şöyle: Ön yolcu koltuğunda biri oturuyorsa durduğumda direksiyonu çevirirken sağ arkadan tıkır tıkır ses geliyor. Yolcu koltuğunda kimse oturmuyorsa ses gelmiyor. Araçtan inip arka sağ arkadan arabayı sallıyorum, ses gelmiyor. Çok tuhaf bir durum, tahmini olan var mı?

Moderatörün son düzenlenenleri:
Ad Soyad
Erhan
Aracınız
Civic FC5 2019
Konu ile ilgili gelişmeler oldu, sizlerle de paylaşmak istedim. Usta sesi dinleyip, sesin sağ amortisör bilyasından geldiğini teyit etti. Buna istinaden parçacıdan Maher marka amortisör bilyası ve takozunu alıp değiştirdik, ama ses kesilmedi. Tam teşhis için rot balans ustasına gittim. Rot balans ustası yine sesin amortisör bilyasından geldiğini, bu arabaya orijinal parça takılmazsa parçayı kabul etmediğini söyledi. Servisten orijinal bilya ve takoz siparişi verdim. Değişim yapıldıktan sonra sonucu yine sizlerle paylaşacağım.

Ad Soyad
Erhan
Aracınız
Civic FC5 2019
Bugün servise gittim, orijinal kule ve bilya takıldı, aynı ses devam ediyor. Amortisörü de değiştirmemiz gerekiyor, zaten başka bir ihtimal kalmadı dediler. Yine de rot balans servisine gidip baktırdım, oradaki usta da aynı fikirde olduğunu söyledi. Amortisör siparişini verdik ama işler bayramdan sonraya kaldı. Amortisörde değişince sonucu sizlerle paylaşırım.

Ad Soyad
Erhan
Aracınız
Civic FC5 2019
Servise gittim, amortisör de değişti. Sonuç yine hüsran. Bu sefer aracı teslim aldığımda ilk başta ses yapmadı, tam sorun geçti derken yarım saat sonra yeniden ses duymaya başladım ama eskisi kadar çok değil, ses daha az geliyor. Yarın yine servis randevusu alacağım. 20,000 lira masraf yaptık, sorun düzelmiyor. Civic ile benim yıldızım bir türlü barışmadı. 😢

Ad Soyad
Burak
Aracınız
Civic FD6 2011
Şu anda elimizdeki tablo:

Amortisör bilyası, kule takozu ve amortisör değişti,

Ses ilk etapta kesildi gibi, sonra geri geldi ama azaldı,

Ön yolcu koltuğunda biri oturunca ses tetikleniyor,

Ses sağ arka gibi algılanıyor ama sağ ön süspansiyonla ilgili olduğu neredeyse kesin,

Bu noktada düşünülmesi gereken bazı ileri seviye detaylar var:

---

1. Amortisör montaj hatası veya civata torkları:

Amortisör montajında kule somunları ya da alt bağlantı vidaları yeterince sıkı torklanmadıysa veya yanlış yerleştirildiyse, ses ilk etapta çıkmayabilir ama kullanımla tekrar ortaya çıkabilir.

---

2. Helezon yay hatası veya ters oturma:

Yayın üst pabuçlara tam oturmadığı durumlarda, yük altındayken yayı döndürdüğünde veya sıkıştırdığında “klik, tıkır” ses yapabilir. Bu durumda yeni parça da olsa ses devam eder.

---

3. Şasi, kule ya da bağlantı noktasında deformasyon:

Geçmişte sert bir darbe aldıysa, amortisörün oturduğu şasi bölgesinde çok küçük bir eğilme veya çatlama olabilir. Bu durumda en kaliteli parçayı da taksan ses yapmaya devam eder çünkü yapı bozulmuştur.

---

4. Süspansiyon bağlantı noktalarındaki başka bir parça:

Salıncak burçları, viraj demiri bağlantı rotu, üst taşıyıcı ya da stabilizatör gibi parçalar da bazen sesin asıl kaynağı olabilir.

Sesin "ön sağdan geliyor gibi" tespiti yanıltıcı olabilir; ses, gövdeden yansıyor olabilir.

---

Tavsiyem:

Yarın serviste bu noktaları çok net şekilde detaylı incelet.

Gerekirse aracı lifte alıp, süspansiyonu yük altındaymış gibi (levye veya özel aletle) bastırarak tüm bağlantı noktaları gözlemlenmeli.

Eğer ses yine lokalize edilemiyorsa, ön sağ süspansiyonun tamamının sökülüp detaylı incelenmesini iste, hatta gerekiyorsa diğer tarafla yer değiştirerek parça çaprazlaması (swap testi) yapılabilir.

Ad Soyad
Erhan
Aracınız
Civic FC5 2019

Ses sağ arka gibi algılanıyor ama sağ ön süspansiyonla ilgili olduğu neredeyse kesin,

---

Amortisör montajında kule somunları ya da alt bağlantı vidaları yeterince sıkı torklanmadıysa veya yanlış yerleştirildiyse, ses ilk etapta çıkmayabilir ama kullanımla tekrar ortaya çıkabilir.

---

Yayın üst pabuçlara tam oturmadığı durumlarda, yük altındayken yayı döndürdüğünde veya sıkıştırdığında “klik, tıkır” ses yapabilir. Bu durumda yeni parça da olsa ses devam eder.

---

Geçmişte sert bir darbe aldıysa, amortisörün oturduğu şasi bölgesinde çok küçük bir eğilme veya çatlama olabilir. Bu durumda en kaliteli parçayı da taksan ses yapmaya devam eder çünkü yapı bozulmuştur.

---

Salıncak burçları, viraj demiri bağlantı rotu, üst taşıyıcı ya da stabilizatör gibi parçalar da bazen sesin asıl kaynağı olabilir.

Sesin "ön sağdan geliyor gibi" tespiti yanıltıcı olabilir; ses, gövdeden yansıyor olabilir.

---

Tavsiyem:

Gerekirse aracı lifte alıp, süspansiyonu yük altındaymış gibi (levye veya özel aletle) bastırarak tüm bağlantı noktaları gözlemlenmeli.

Eğer ses yine lokalize edilemiyorsa, ön sağ süspansiyonun tamamının sökülüp detaylı incelenmesini iste, hatta gerekiyorsa diğer tarafla yer değiştirerek parça çaprazlaması (swap testi) yapılabilir.
Verdiğiniz değerli bilgiler ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Öyle bir anlatmışsınız ki sorun mutlaka yazdıklarınızdan biri. Ancak servisin sorunu bulup düzeltmesini ümit ediyorum. Bu yazdıklarınızı orada ustayla istişare edeceğim, bakalım neler yapacaklar.

Genel olarak ağırlık arttıkça ses de çoğalıyor.

---

Sorun buysa hiç üzülmeyeceğim ama ben bile biliyorum ki kuledeki somunlar 44 newton, alt bağlantı 90 newton olmalı; serviste mutlaka biliyordur.
Tabi benim bilgimin hiçbir teknik geçerliliği yok çünkü ben de araştırdıkça öğreniyorum, yanlış söylemiş de olabilirim.

---

Bu da olabilir tabii ama ses zaten hiçbir şey sökülmeden başladığı için ben bu ihtimali eledim.

---

Aracın sol çamurluğu boyalı ama herhangi bir sök-tak yok, sürtme diye biliyorum. Araç zaten 2022'den beri bende, şimdiye kadar bir şey olmadı.

---

Rot balans servisinde iki kez kontrol ettik, ön takıma komple baktılar, hiçbir yerden ses gelmiyordu. Hatta elezonun üzerine elimi koyduğumda titreşimi hissediyordum. İki seferde amortisör bilyası dediler.

Tavsiyem:

Ad Soyad
Erhan
Aracınız
Civic FC5 2019
Servis çarşamba günü aracı aldı. Araç bir gün serviste kaldı. Hem sol hem sağ amortisörü söküp komple temizleme, yağlama falan yapılmış. Ön takımdaki tüm parçaları yağlamışlar ama ses hala devam ediyor. Sonuç olarak, şimdilik her şeyi yaptık ama sorunu çözemiyoruz. Biraz daha bu şekilde kullanmaya devam edin ses kendiliğinden gidebilir veya daha çok artarsa o zaman tespit etmesi kolay olur deyip aracı teslim ettiler. 30 Nisan da aracı başka ustaya götüreceğim bu işi çözmeden rahat edemem;)

Geri