Civic FB7 Şarj dinamosu arızası?

Aracınız
Civic FB7 2012
Selamın aleyküm arkadaşlar 2012 FB7 aracım aküyü şarj etmiyor elektrikçiye gittim şarj dinamosunu söktük kömürler sağlam konjektör dediler aldık taktık yine aynı şarj etmedi, arızalı diye düşündük yeni taktığımızı söktük geri verdik ve ellerinde başka olmadığı için eski çıkanı geri taktık ve bir kaç kişiye danıştık arızayı silin farları açın bakın dediler bu modellerde bu sıkıntı olabiliyor dediler, dedikleri gibi farları açınca aküyü şarj ediyor bulunduğum bölge küçük olduğu için çok seçenek yok nasıl bir yol izlemeliyim sıkıntı neyden olabilir başına gelen bilgi sahibi arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim iyi akşamlar

iPhone cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.

Ahmet_Es7

Sayfa Yönetim
Yönetici
Ad Soyad
Ahmet Ö
Aracınız
Civic ES7 2001
Arkadaslar ayni sorunu 2012 fb7 aracimda 2016 yilinda yasadim akuyu degistirdik. Arac far klima yada herhangi bir guc geerektiren sistem calismadan sarj etmiyor. Akuyu degistiren usta arac arizali dedi cumartesi gunuydu sarj dinamasonu soktu geri takti birseyler yapti felan yok olmuyor dedi. Bi komurden bahsetti bunun degismesi lazim dedi. arac arizali bir sekilde kaldi pazartesi gunu oldu adana tekbasi aradim durumu anlattim. Servisteki usta abicim aracinizi sagda solda ne oldugu belli olmayan adamlara kurcalatmayin hondalarin calisma prensibi budur aracinizda ariza yok dedi sakin bi yerini sokturmeyin dedi ben ustanin sarj etmiyor dedigi akuyi 4 yil kullandim ve akuyle ilgili hic bir sorun yasamadim. 2 ay girevim geregi calsimadan yattigida oldu.

SM-G920F cihazından CivicTR mobile app kullanılarak gönderildi.
Ben bunu elektrik ustamada sordum. "İ-vtec'lerde her zaman akü şarj olmuyormuş." diye söyledim. Evet dedi elektronik birşey çalışmaz ise şarz olmaz normal dedi. 2006 model altı hep şarj oluyor.

Faaliyet Ayn-ı Lezzettir...

Ad Soyad
Mehmet ulutab
Aracınız
Civic FB7 2012
Merhaba arkadaslar 2012 fb7 aracımda aynı problemi bende yaşıyorum araç şarj etmiyor aküyü değiştirdim sorun duzelmedi ustalara baktirdim icindeki konjektor arızalı biot kablosu değişecek dediler orjinal parça olmazsa 1 2 ay içinde bozulur yada orjinal şarj dinamosu takmaliyiz dediler yardımcı olur musunuz arıza bunlardan mi ne yapmamiz lazım

m2hamid

FD6 Moderatör/Editör
Yönetici
Ad Soyad
M2Hamid
Aracınız
Civic FD6 2010
FD6 aracımda şarj dinamosu devir arttıkça çok güzel inliyor-ötüyor :cry:
Bir elektrikçide içindeki rulmanları değiştirdiler ama seste bir değişme olmadı.
İçindeki konjüktör veya regülatör denen parçanın değişimi gerekebilir dediler ama elektrikçi orjinal parça bulursam değiştiririm yoksa 1-2 yıla kalmadan yine sorun yaşayacağımı söyleyerek müdahale etmedi. (önceki mesajda da ustalar birebir aynı bilgiyi vermişler 😅
Farklı birçok elektrikçiye de gösterdim, dinamo gittiği yere kadar gitsin, inlemesi normaldir diye geçiştirdiler.
Rolantide voltajı ölçtüğümüzde de 14V çıkıyor.
Bu konuya dair tecrübesi olanların önerilerini bekliyorum :)

m2hamid

FD6 Moderatör/Editör
Yönetici
Ad Soyad
M2Hamid
Aracınız
Civic FD6 2010
Ben bunu elektrik ustamada sordum. "İ-vtec'lerde her zaman akü şarj olmuyormuş." diye söyledim. Evet dedi elektronik birşey çalışmaz ise şarz olmaz normal dedi. 2006 model altı hep şarj oluyor.

Faaliyet Ayn-ı Lezzettir...
Hocam FB7'de akü üstünde akımı ve aküyü kontrol eden bir kontrolcü var. Şarjı bu parça kontrol ediyor.
FD6'larda ise eski usül şarj var.
Farklı yabancı kaynaklardaki araştırmamda şunu farkettim, bizim R16 serisi motorlar küçük olduğu için yeterli olduğu düşünülerek 90A'lik şarj dinamosu tercih edilmiş ancak bu dinamonun zamanla yük altında voltaj üretme kapasitesi düşüyor, hemde LPG ve ses amfisi gibi ek akım tüketen cihazların varlığı ile yük altındaki voltajı daha da dengesizleşiyor.
Daha da kötüsü şarj dinamosu bu şekilde kullanım ile aküyü de yeterince şarj etmeye vakit bulamıyor ve akünün ömrüde kısalıyor.
Fasit döngüde dinamo rahmetli olana kadar böyle devam ediyor 😅

Geri